latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:59 | Аутор: РТРС

Требиње- Почела градња "Града сунца" (ВИДЕО)

Изградњи "Града сунца" код Требиња и званично је почела.
Требиње:"Град сунца" - почетак радова - Фото: СРНА
Требиње:"Град сунца" - почетак радоваФото: СРНА

Инвеститор Родољуб Драшковић у сарадњи с предузећем Хидроелектране на Требишњици, у првој фази пројекта на површини од 80 хектара, градиће аква-парк са базеном олимпијских димензија. Планирана је градња спортских и туристичких објеката, а у сарадњи с прослављеним филмским режисером Емиром Кустурицом, биће изграђен и филмски град. 

У "Граду сунца" биће изграђен и хотел са шест звјездица, стаза за Формулу један, бициклистичка и трим стаза, хала спортова са отвореним теренима, голф терени, аеродром и бројни други садржаји, навео је Драшковић. Изградњом "Града сунца" Требиње ће постати град културе, филма и град туризма.

Српски режисер Емир Кустурица оцијенио је да ће реализацијом овог пројекта Требиње у потпуности добити нови изглед и значај регионалног центра. Према његовим ријечима, Драшковић је почео једну "позитивну авантуру" у коју би требало да се укључе и
држава, али и сви други.

Директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић навео је да је ово предузеће препознало значај инвестиције и да ће у сваком смислу подржати овај пројекат. Нагласио је да ће се покушати да из требињског језера изваде Мост краља Александра, како би употпунили комплетну слику пројекта.

У првој фази пројекта која би требало да буде завршена за годину дана, биће инвестирано 20 милиона евра. Очекује се да по завршетку цијелог пројекта "Град сунца", до 2019. године буде запослено око 1.500 радника. Пројекат ће градити фирма Свислајон градинг.