latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:47 | Аутор: РТРС

Почела нова академска година (ВИДЕО, ФОТО)

На факултетима у Српској почела је нова академска година. Први пут у студентске клупе сјело је више од седам хиљада бруцоша.
Академска година -студенти - Фото: РТРС
Академска година -студентиФото: РТРС

Српска треба да се брани знањем, јер тако ћемо најбоље доказивати исправност идеје постојања Републике Српске, порука је са првог академског часа на Правном факултету у Бањалуци. Сличне поруке и на осталим факултетима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву. 

Миодраг Милошевић, један је од 300 студената који су уписани на бањалучки Правни факултет. Склонст ка друштвеним наукама и могућност већег избора занимања, био је мотив његовог избора, каже Миодраг.

"Сматрао сам да ће ми право пружити најшири избор кад га завршим, да ћу моћи обављати највише дјелатности", истакао је бруцош Миодраг Милошевић.

Највећи изазов будућим правницима биће континуиране промјене у правосуђу у БиХ и поред којих Дејтонски мировни споразум, мора остати приоритет, поручио је студентима министар правде Антон Касиповић.

"Овдје је довољно струке, памети, знања и љубави ваших професора. Немојте бити просјечни, немате право на то, сигурно желите много више и боље, да будете на понос својим породицама и професорима", рекао је министар правде.

Ако буде одобрен и додатни упис, на Правном факултету надају се да ће уз 300 бруцоша, шансу да студира право добити још младих.

"Штета је да ти млади људи не студирају у Бањалуци, јер ми смо један од најопремљенијих и најбоље уређених факултета, члан смо Свјетске асоцијације правних факултета у Вашингтону, као и Асоцијације правних факултета Европске уније", истакао је Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци.

Нина Ераковић уписала је Медицински факултет, свјесна да су пред њом године напорног учења.

"Свјесна сам да је јако тежак факзлтета, али кључ свега је добра организација", каже Нина Ераковић.

Академски час (ФОТО:РТРС)

Министар здравља Драган Богданић, пожелио је медицинарима успјешан почетак студија, а декан бањалучког Медицинског факултета Милан Сробић, изразио задовољство овогодишњим избором кандидата.

"Ове године имамо одличан избор на основу њиховог пријашњег успјеха, ради се о изузетним кандидатима", каже Милан Скробић, декан Медицинског факултета.

Декан бањалучког Пољопривреног факултета Никола Мићић, бруцошима је поручио, да су неке од највећих свјетских криза узроковане управо несташицом хране, и указао на важност њихове будуће струке.

БиХ, иначе, има јако велике природне ресурсе који нису никако искориштени и због тога треба радити на томе.

Велика очекивања исказана су и на Универзитеру у Источном Сарајеву.

"Очекујем пуно од факултета, уписао сам социологију, данас су нам говорили о социолошким процесима, упознали нас.
Уписала сам руски језик и српски, од малена волим српски, а и руски језик и то ме веома занима" рекао је један од анкетираних бруцоша.

Влада Српске повећала је укупан број уписних мјеста за студенте који се уписују на први циклус основних студија за укупно 316 студената. Тако ће шансу да упише факултет на Универзитету у Источном Сарајву добити још 31, а у Бањалуци 285 младих.