latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:37 | Аутор: СРНА

Шведска: Шестосатно радно вријеме много ефикасније

Све више шведских фирми размишља да уведе шестосатно радно вријеме, јер шефови сматрају да су радници много фокусиранији на посао и да има маље празног хода у раду.
Радници у Шведској (Фото: Kristian Helgesen/Bloomberg) -
Радници у Шведској (Фото: Kristian Helgesen/Bloomberg)

 Шефови закључују да су њихови запосленици продуктивнији и сретнији ако раде шест сати дневно умјесто досадашњег осмосатног радног времена.

У компанији "Филиминдус" из Шокхолма појашњавају да је тешко остати фокусиран на посао свих осам сати и истичу да осмосатни радни дан није ефикасан колико се то вјеровало.

Да би радни дан учинили лакшим, комбиновали су различите радне задатке и одморе. Истовремено, сви запослени желе да проводе више времена изван посла са породицом и пријатељима - преносе бизнис портали.

"Филиминдус" је прешао на шестосатно радно вријеме и руководство оцјењује да је та промјена дала запосленима "више снаге".

Директори имају утисак да се запослени сада интензивније фокусирају на посао који морају обавити и још им остаје енергије када напусте радна мјеста.

Радници су, такође, задовољни и више се труде, јер не желе да изгубе нову позицију.

Технолошка компанија "Браат" такође је скратила радно вријеме и кажу да им је то једна од највећих предности, која им помаже у запошљавању и задржавању људи.

Компанија тврди да брине о људима који за њу раде /не само краћим радним временом/ и да је то добар разлог да остану код њих.

И шведски јавни сектор скратио је радне сате - тако су медицинске сестре у старачким домовима, у којима је власник држава, почеле да раде шест сати за исту плату.

Сви тврде да нису уочили недостатке краћег радног дана и тврде да су једнако ефикасни као и прије.

Дешава се ситуација у којима некога требају, а тај је већ отишао из канцеларије, али то се догађало и код осмосатног радног времена.

Радници долазе на посао сретни, а такви и одлазе кући. Сретни су када напуштају посао и сретни су када се враћају други дан /и нису уморни/. То је помогло и да радне групе боље сарађују са мање конфликата и расправа.

Ако су запослени сретни - сретна је и компанија, наводе шевдски директори.