latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:14 | Аутор: РТРС

Малешевић: Стратегијом омогућити квалитетнији образовни систем

Стратегија развоја образовања Републике Српске за период од 2015. до 2020. године треба да омогући подизање стваралачких и производних капацитета цјелокупног друштва, али и да се прилагоди потребама тржишта рада.
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић гост Дневника плус - Фото: Screenshot
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић гост Дневника плусФото: Screenshot

Ова стратегија предвиђа промјене у предшколском, основном, средњем и високом образовању. У Републици Српској су присутне демографске, економске и промјене на тржишту рада. Стратешки циљ је да се образовни систем прилагоди реалном стању у којем се налази наше друштво, истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, у емисији "Заједнички талас" Радија Републике Српске.

- Неки од битних циљева ове стратегије јесте да се у предшколском образовању повећа број дјеце која похађају ове установе. Тренутно је тај број веома мали и овом стратегијом је предвиђено повећање. Такође, предвиђено је константно стручно усавршавање наставника у предшколским установама. У основном образовању морамо више да улажемо у модернизацију наставе и у опремање школа информатичком технологијом. Планирамо увођење мале матуре у основне школе, што би требало да утиче на квалиитет уписне политике у средњим школама. У средњим школама морамо повећати квалитет општег, умјетничког и стручног образовања - рекао је Малешевић.

У високом образовању главни циљ је научно – истраживачки оријентисано високо образовање, као и повезивање високог образовања са тржиштем рада.

- Оно што је повезано са стратегијом, а веома је важно, јесте доношење новог Закона о високом образовању. Радна верзија овог закона већ постоји. Оно што би се требало промијенити јесте да ће начин лиценцирања студијских програма постати ригорознији. Нећемо дозоволити да се измишљају нови студијски програми, јер не желимо да школујемо кадар који неће бити препознат на тржишту рада. Ми смо и ове године предузели одређене мјере, тако што смо неке студијске програм уклонили са буџета, а неки ће бити мање присутни - навео је министар.

Реализација стратегије ће зависити од економских могућности Републике Српске. Министар истиче да Влада има средства да реализије главне циљеве и да се очекује од Народне скупштине Републике Српске да већ на наредној сједници усвоји нацрт ове стратегије, како би се што прије почело са реализацијом зацртаних циљева.