latinica  ћирилица
05/10/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Индија-Њемачка: Склопити споразум о слободној трговини Индије и ЕУ

Индија и Њемачка најавиле су данас да ће уложити додатне напоре за склапање споразума о слободној трговини између Индије и ЕУ, након што су преговори пропали раније ове године.

Двије стране су током посјете њемачког канцелара Ангеле Меркел Њу Делхију склопиле споразуме о промовисању чисте енергије и олакшавању пословања предузећима из ове индустријске гране.

Меркелова и индијски премијер Нарендра Моди обавезали су се да ће се заложити за што бржи наставак разговора о слободној трговини, наводи се у њиховом заједничком саопштењу, објављеном послије трочасовног разговора.

Индија се повукла из разговора због спора у вези са извозом лијекова у ЕУ.

Њемачка, свјетски лидер у сегменту обновљиве енергије, издвојиће двије милијарде евра за помоћ соларним пројектима и развоју мрежа за пренос енергије високе ефикасности.

Овакав приступ има за циљ да подстакне Индију да се укључи у глобалну дебату уочи саита о климатским промјенама у децембру ове године.

Индија, трећи највећи емитер гасова који изазивају ефекат стаклене баште, била је посљедња велика земља која је доставила своју енергетску стратегију конференцији о клими која се организује под окриљем УН.