latinica  ћирилица
05/10/2015 |  14:12 | Аутор: СРНА

Савчић у Угљевику: Успјешан модел подршке борачкој популацији

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић посјетио је данас Рудник и термоелектрану у Угљевику и најавио да ће успјешан модел подршке борачкој популацији који примјењује ова компанија покушати да прошири и на друге локалне заједнице у Српској.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Он је истакао да је захваљујући таквој сарадњи Угљевик једна од ријетких средина гдје готово нема проблема када је у питању борачка популација, њено стамбено збрињавање, запошљавање дјеце из породица погинулих, брига о ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима.

"Пракса показује да је положај бораца бољи у локалним заједницама са јачом привредом", рекао је Савчић и најавио да ће модел сарадње РиТЕ и Општинске борачке организације Угљевика покушати да пренесе и у Гацко, Мркоњић Град и друга мјеста у Републици Српској.

Савчић је захвалио руководству РиТЕ "Угљевик" за велику подршку коју пружа борачкој популацију у цијелој Републици и позвао сва јавна предузећа у Српској да се угледају на ову компанију.

Генерални директор РиТЕ "Угљевик" Жико Крунић је у обраћању новинарима истакао да ово зависно предузеће са 1.900 запослених послује у оквиру Електропривреде Републике Српске и да у складу са улогом и статусом компаније спроводи политику Владе Републике Српске на најбољи могући начин.

"У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 48 радника предузећа и све њихове породице су стамбено збринуте, за дјецу породица погинулих обезбијеђено је 79 стипендија, а из категорије породица погинулих бораца укупно је у РиТЕ запослено 105 радника", рекао је Крунић.

Према његовим ријечима, по основу протокола који је прошле године потписан на иницијативу предсједника Републике, у РиТЕ су запослена 34 радника из породица погинулих припадника Војске Републике Српске, од чега 22 из Угљевика, седам из Бијељине и пет из Лопара, а у сарадњи са Општинском борачком организацијом Угљевика обезбијеђени су послови за 51 радника из борачке популације.

"Тренд сарадње биће настављен и у наредном периоду, јер то је опредјељење овог предузећа", рекао је Крунић и додао да је дио добити РиТЕ Угљевик распоређена локалним борачким организацијама широм Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић захвалио је руководству РиТЕ на доброј сарадњи и истакао да борачка популација у Српској мора да има приоритет у запошљавању.

Према његовим ријечима, Борачка организација Угљевика оснивач је фирме "Препород" која запошљава лица са инвалидитетом, међу којима је најмање 51 одсто ратних војних инвалида, а захваљујући РиТЕ обезбијеђен је посао за 51 радника са редовном платом.

Маринковић је рекао да су на подручју општине Угљевик без запослења још 174 демобилисана борца.