latinica  ћирилица
05/10/2015 |  13:34 | Аутор: СРНА

Усорац: У јесењој сјетви биће засијано између 15.000 и 20.000 хектара

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача- мљекара Републике Српске Владимир Усорац очекује да ће у јесењој сјетви бити засијано између 15.000 и 20.000 хектара, али да ће се под пшеницом наћи мале површине, без обзира на високе подстицаје.
Владимир Усорац - Фото: РТРС
Владимир УсорацФото: РТРС

Усорац је рекао да је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде најављено да ће подстицаји за сјетву меркантилне пшенице износити 250 КМ по хектару и пет фенинга за килограм пшенице, односно 500 КМ по хектару.

"То ипак није довољно да би стимулисало наше пољопривредне произвођаче да сију пшеницу и мислимо да ће ове године бити засијано врло мало пшенице због некоректног односа млинарско-пекарске индустрије према произвођачима", рекао је Усорац.

Он очекује да ће ове јесени бити засијано између 15.000 и 20.000 хектара али да ће сјетву обавити углавном сточари који сију озими грашак и крмне културе.

"Хљебно жито биће мало заступљено, а и оно што буде засијано, сточари ће оставити за сточну храну и неће имати право на подстицаје", каже Усорац.

Он сматра да се, и поред високих подстицаја који су око 33 одсто трошкова, губи интерес за сјетву пшенице.

"Подстицаји ће углавном остати неискориштени. Ријеч је о хљебном житу и ми поздрављамо став Министарства да издвоји тако високе подстицаје", каже Усорац.

Када је ријеч о агротехничкима мјерама, Усорац је рекао да сточари углавном имају органско ђубриво и мање користе минерално.

Усорац наводи да је почео оптимални рок за јесењу сјетву и да ће због најављених падавина произвођачи изгубити пет дана у оптималном року.

"Мора се искористити сваки дан и гледати да се у октобру посије што више, јер се онда може очекивати и принос, иако и сјетва у децембру може бити добра, али то зависи од временских прилика у наставку године", рекао је Усорац.

Он је сточарима савјетовао да засију што више грашка и грахорице и што више јесењих култура и да мање зависе од кукуруза.