latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:58 | Аутор: РТРС

Вучић: Будућност је у сарадњи и размјени информација

- Нема заједничког европског става на који би се Србија угледала, нити одговора на питање које ће земље бити крајњи циљ миграната и да ли ће и у будућности земље Балкана бити транзитне или ће постати крајња њихова дестинација, рекао је премијер Србије Александар Вучић отварајући конференцију "Балканска рута и избјегличка криза – шта организације цивилног друштва могу да учине? Шта очекивати од националних влада и ЕУ?"
Вучић на регионалнoj конференцији о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot) -
Вучић на регионалнoj конференцији о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot)

- Будућност је у сарадњи и размјени информација, а не у жичаним оградама, сматра премијер Србјие наводећи да није срећан када види да је свака изборна кампања добар повод да се национализам искористи као адут за глас више у појединим земљама.

- Неизоставно је да морамо да рјешимо сва отворена билатерарна питања са сусједима како би произвели одрживу стабилнсот на Балкану. Без потребе, бар не на велико, пристуство је екстерног медијатора , каже Вучић.

Премијер Србије је подсјетио да је од почетка године кроз Србију је прошло 172.402 мигратна , а то је у односу на прошлу годину 7,4 пута више.

Регистовано је више од 5.000 дјеце без пратње родитеља, навео је заштитник грађана Србије Саша Јанковић

- Ово није догађај који ће брзо проћи. У њему учествујемо сви, радећи припреме за које смо се опредијелили људски подносећи оно што можемо да помогнемо, нагласио је Јанковић.

Регионална конференција о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot)

Шеф делегације ЕУ у Србије Мајкл Давенпорт сматра да избјегличка криза није само европска иако је до сада ЕУ сносила највећи терет.

- Ријеч о потпуном уништењу једног народа и његовог културног насљеђа зашто треба ангажовање шире друштвене заједнице, каже Давенпорт и додаје да се јешења морају тражити у региону уз глобално међународно ангажовање САД или Русије,.

- За сада је Србија транзитна земља и не осјећа толико терет приливом миграната , али уколико Хрвати затворе границу, а долази зима, Србија ће се наћи у проблему, упозорава Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

- Ми ћемо имати озбиљан проблем, јер ће много људи остати овдје дуже времена, потрошиће новац и онда ће отићи на буџет , рекао је Ђуровић.

Уколико Хрватска затвори границе мигранти ће бити присиљени да потраже нове руте до жељених земаља ЕУ, највјероватније преко Босне и Херцеговине до Хрватске или преко Румуније.