latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:45 | Аутор: СРНА

Продановић: Уговори о кредитима у искључивој надлежности ентитета

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић данас се у Сарајеву успротивио допуни Закона о заштити потрошача у БиХ којом се прописује да кредит не може бити идексиран ни у једној другој валути осим у еврима, истичући да је то материја Закона о облигацијама, који је у искључивој надлежности ентитета.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

"Законом о заштити потрошача не дефинише се уговор између онога ко даје и узима кредит, то је искључиво право Закона о облигацијама", рекао је Продановић на сједници Уставноправне комисије Представичког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је утврђено да је предложена допуна Закона о заштити потрошача усаглашена са Уставом и правним системом БиХ.

Образлажући своје противљење предложеној одредби, Продановић је констатовао да Закон о заштити потрошача у БиХ не може бити надређен закону о облигацијама.

Шефик Џаферовић из СДА оцијенио је да се допуном Закона о заштити потрошача у БиХ, коју је предложио Савјет министара, не рјешава проблем произведен у пракси подизањем кредита индексираним у другој валути, а не у еврима, мислећи при том на кориснике кредита у швајцарским францима.

Замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Александра Пандуревић из СДС-а изразила је жаљење што ентитети до сада нису предузели мјере као друге земље у региону да кредите у швајцарским францима конвертују у евре.

"Ово је покушај да натјерамо ентитете да ураде свој посао", навела је Пандуревићева.

Помоћник министра за спољну трговину и економске односе Драган Миловић објаснио је да је Савјет министара ову допуну предложио на основу закључка Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, који је у априлу водио расправу о проблему кредита уговорених са клаузулом о индексирању обавезе у швајцарским францима.

"Приликом утврђивања предложене допуне закључено је да се ово питање не може рјешавати уназад, већ само од доношења закона", објаснио је Миловић.

Расправу о овој тачки закључио је Џаферовић ставом да од предлагача треба затражити да размотри могућност изналажења рјешења које би се тицало до сада насталог проблема у вези са кредитима индексираним у швајцарским францима.

Уставноправна комисија није данас подржала приједлог посланика СББ-а Дамира Арнаута за измјену Пословника Представничког дома којом се предвиђа брисање одредбе о навођењу имунитетског права у посланичкој легитимацији.

Према његовим ријечима, ријеч је о елитистичком обиљежју и нема потребе да се органи за провођење закона доводе у незахвалну ситуацију да на лицу мјеста одлучују да ли се у одређеном случају примјењује имунитетско право.

Арнаут је објаснио да овом измјеном жели елиминисати могућу злоупотребу имунитетског права.

У расправи о предложеној измјени Џаферовић је подсјетио да о имунитету одлучује суд у сваком конкретном случају и оцијенио да нема потребе да се у посланичкој легитимацији посланици позивају на имунитет.

Момчило Новаковић из НДП-а рекао је да није против брисања имунитетског права из посланичке легитимације, али се заложио за прецизирање шта све треба да се наводи у легитимацији.

Став Лазара Продановића био је да овај приједлог треба уступити радној групи која би анализирала пословнике оба дома парламента БиХ.

"Нисам никада чуо да је неко злоупотријебио право на имунитет", рекао је Продановић и додао да за све вријеме свог вишегодишњег посланичког стажа у Парламентарној скупштини БиХ ниједном није ни показао службену исправу.

Уставноправна комисија Представничког дома без заинтересованих за расправу једногласно је утврдила да је Приједлог закона о странцима, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.