latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије трећине чланица ЕУ не жели узгој ГМО

Деветнаест од 28 чланица Европске уније затражило је да буду изузете од узгајања генетски модификованих усјева америчке компаније Монсанто које је дозвољено у Европској унији, саопштила је Европска комисија.

Према закону донесеном у марту, свака појединачна чланица ЕУ има право да тражи изузеће од узгоја ГМО, преноси Ројтерс.

Упркос распрострањеном узгоју ГМО на америчком континенту и у Азији, јавност и удружења за заштиту животне средине у Европи снажно се противе томе, изражавајући забринутост у погледу утицаја ГМО на биодиверзитет.

Портпарол ЕК Енрико Бривио потврдио је у недјељу да је Комисија до 3. октобра, када је истекао рок, примила 19 захтјева за изузеће од узгоја ГМО од којих се неки односе на територију цијеле земље, е неки на неке дијелове. Ти захтјеви се односе на забрану узгоја кукуруза компаније Монсанто "МОН 810", јединог ГМО комерцијалног усјева узгајаног у ЕУ.

Међу 19 чланица које се противе ГМО су Аустрија, Белгија, Британија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Пољска и Словенија, наводи Ројтерс.