latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:08 | Аутор: СРНА

Научницима из Јапана, Кине и Ирске - Нобел из области медицине

Нобелову награду за медицину ове године подијелиће три научника из Јапана, Кине и Ирске за открића у вези са лијечењем паразитских инфекција, саопштио је данас шведски Институт Каролинска.
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk) -
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk)

Ирац Вилијам Кембел и Јапанац Сатоши Омура направили су нови лијек "авермектин", који се показао веома ефикасним у лијечењу паразитских инфекција, попут оних које изазивају глисте, наводи се у саопштењу.

Институт наглашава да паразити хиљадама година наносе штету људској врсти и представљају глобални здравствени проблем, нарочито у сиромашним земљама.

Други дио награде припао је кинеској научници Јују Ту, која је развила лијек "артемисинин". Овај медикамент значајно је смањио стопу смртности међу обољелима од маларије.

"Ова два открића донијела су људској врсти нова снажна средства у борби против ових болести, које сваке године погоде стотине милиона људи. Посљедице у смислу побољшања људског здравља и смањења патњи су немјерљиве", наглашава Институт Каролинска.

Новчани дио награде износи осам милиона шведских круна (960.000 долара).

Нобелова награда за медицину прва је у серији које се додјељују ове седмице.

Награде за достигнућа у области науке, књижевности и мира први пут су додијељене 1901. године, у складу са тестаментом проналазача динамита Алфреда Нобела.