latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Касиповић: Српску морамо бранити знањем

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да становници Републике Српске не желе да се Српска икад више брани оружјем, али да је неопходно да се она брани знањем.
Антон Касиповић - Фото: архив
Антон КасиповићФото: архив

"Бранећи Српску знањем најбоље ћемо доказивати исправност идеје постојања Републике, доказујући могућност да овај дио БиХ живи и напредује. Тај посао ћемо радити на најбољи могући начин", поручио је Касиповић на академском часу органзованом на Правном факултету у Бањалуци поводом почетка наставе у академској 2015/2016. години.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, Министарство просвјете и културе, град Бањалука и Универзитет у Бањалуци учинили су све за студенте који долазе, првенствено стварајући им одличне услове за рад и обезбјеђујући најбоље професоре.

Касиповић је студентима поручио да се од њих очекује да Републици Српској дају најбоље што могу, истичући да ће им изазов у будућем послу бити континуиране промјене у правосуђу у БиХ, те европски пут БиХ и Републике Српске, који ће подразумијевати промјене правног система.

Приоритет је, напоменуо је Касиповић, остати на позицији Дејтонског мировног споразума.

"Овдје је довољно струке, памети, знања и љубави ваших професора. Немојте бити просјечни, немате право на то, сигурно желите много више и боље, да будете на понос својим породицама и професорима", рекао је Касиповић будућим академским грађанима.

Декан Правног факултета Витомир Поповић рекао је да је ове године примљено 300 студената, али да би било добро да Министарство просвјете и културе Републике Српске одобри упис додатног броја студената који су заинтересовани за правничку професију.

"Штета је да ти млади људи не студирају у Бањалуци, јер ми смо један од најопремљенијих и најбоље уређених факултета, члан смо Свјетске асоцијације правних факултета у Вашингтону, као и Асоцијације правних факултета Европске уније", нагласио је Поповић.

Он је додао да Правни факултет има најмодернију судницу у региону, због чега се велики број студената одлучује да студира овдје, а забиљежен је и повратак студената који су се били опредијелили да студирају у Бечу, Грацу или другим европским центрима.

Поповић је истакао да је Правни факултет задовољан кадром који ствара, те да међу свршеним студентима готово нема незапослених, већ да они постижу одличне резултате у државним установама, те државним и приватним предузећима.

Предсједник Академије науке и умјетности Рајко Кузмановић нагласио је да су Правни факултет у Бањалуци похађали највиши функционери у Републици Српској, међу којима је много судија, министара, градоначелника, а посебно много одличних професора.

Студенте прве године факултета Универзитета у Бањалуци поздравила је и судија Уставног суда Републике Српске Сњежана Савић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, предсједник Савеза студената Правног факултета Драган Тодоровић, као и многобројни професори.