latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:50 | Аутор: СРНА

Луганск: Завршене припреме за повлачење оружја

Украјинске јединице на подручју под контролом Кијева у региону Луганска завршиле су данас припреме за повлачење оружја калибра мањег од 100 милиметара, изјавио је портпарол војне операције у Донбасу Руслан Ткачук.
Луганск, повлачење тешког наоружања - Фото: AP
Луганск, повлачење тешког наоружањаФото: AP

"Чекамо сигнал који ће означити почетак стварне фазе повлачења оружја. Повлачење би требало да почне данас", саопштио је Ткачук и нагласио да је примирје у Донбасу "основа за споразум о повлачењу оружја калибра испод 100 милиметара."

Припреме за повлачење тенкова "Т-64" и "Т-72", противтенковског оружја и минобацача калибра 82 милиметра су завршене. Посматрачка мисија Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/ претходно је одобрила листе наоружања и руте њиховог кретања, додао је исти извор.

Наоружање са линија контаката требало би да буде извучено у року од 14 дана. Предвиђено је да цјелокупан процес извлачења артиљеријског оружја, тенкова и минобацача на одређена растојања траје 41 дан, преноси ТАСС.

Повлачење ће се одвијати у складу са роком који је предвиђен у мировном споразуму из Минска под условом да се поштује примирје и да постоји пуна контрола од међународних посматрача.