latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Неизоставно ријешити сва отворена питања у региону

Премијер Александар Вучић оцијенио је да сва отворена питања у региону морају бити ријешена што хитније, јер Србију, како је рекао, чека будућност пуна изазова због чега мора да настави да развија институције и јача демократска права и слободе.
Регионална конференција о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot) -
Регионална конференција о избјегличкој кризи (фото: Танјуг/Screenshot)

"Неизоставно морамо да ријешимо сва отворена билатерална питања, како бисмо могли да произведемо одрживу стабилност на Балкану", поручио је Вучић учесницима регионалне конференције "Балканска рута и избјегличка криза - шта организације цивилног друштва могу да учине? Шта очекивати од националних влада и ЕУ?".

Вучић је саопштио да је од почетка године кроз Србију прошло 172.402 мигранта, и да је то у односу на 2014. годину, када их је било око 23.000, за 7,4 одсто више.

Он је нагласио да је Србија у мигрантској кризи показала хумано и солидарно лице, да је пружила руку сваком и помогла колико је могла, те поручио да никада неће прихватити политику мржње према тим људима и никада неће дозволити скупове против њих.

Вучић је поручио и да се Србија неће свађати са онима који дижу ограде и жице и да није срећан када види да се национализам користи за изборну кампању, наводећи да је кључ и одговор за мигрантску кризу да се унутар ЕУ поведе свеобухватан дијалог.

Србија, према његовим ријечима, мора да има сопствени политички идентитет, јер ако сами себе не поштујемо, неће нас ни други поштовати.

Уз напомену да је овај талас највећи изазов за политику миграција, али не и посљедњи, премијер Србије је поручио да је будућност у сарадњи, а не у оградама и жицама.