latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

Израел узвратио на напад ракетирањем Газе

Авиони израелске авијације напали су рано јутрос Појас Газе као одговор на ракетни напад Хамаса на југ Израела.

Ракете су испаљене на израелске положаје синоћ, што је неколико сати касније условило противнапад израелских авиона "Ф-16" на појас Газе.

Израелско-палестинске тензије ескалирале су у посљедњих неколико дана, након што је протеклог викенда један Палестинац напао израелске војнике.

Авиони су гађали тачке за које се сматра да припадају бригади "Ал-каса", војном крилу Хамаса. У нападу је нанесена велика материјална штета, али без људских жртава, пише израелски лист "Харец", а преноси "Спутњик".

Од почетка посљедњег прекида ватре у августу 2014. године, палестинске снаге испалиле су на Израел 16 ракета, наводи се у саопштењу израелске војске.

Током израелско-палестинског сукоба 2014. године, Израел је уништио Хамасове тајне тунеле. Сличне активности изградње тунела спроводе се и у Сирији, гдје Хамас потпомаже исламистичке снаге које се боре против власти на челу са Башаром ал Асадом.

Ова група учествује у изградњи мреже подземних тунела сличне оној која је тренутно на мети удара руских ваздухопловних снага.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху раније је изјавио да је наредио спровођење строгих мјера у циљу да се спријече терористичке активности те обуздају и казне терористи. Он је обећао "оштру офанзиву против палестинског исламског тероризма".

Израелски министар саобраћаја и обавјештајних служби Јистрал Кац најавио је почетак нових војних операција након убиства четири особе у нападима у Јерусалиму. Напади ножем услиједили су након што је израелска влада увела обавезну минималну казну за "нападаче камењем".