latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Припрема се оштрији закон о азилу

Народна партија Аустрије, чији је члан министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер, припрема оштрији закон о азилу, који прије свега предвиђа ограничени статус за азиланте, пише данс бечка штампа.
Беч (photo: Twitter @Chrisceng) -
Беч (photo: Twitter @Chrisceng)

Према захтјеву ОВП убудуће би статус азила требало да буде ограничен на три године, а спајање породица азиланата да буде у вези са способности самоиздржавања родбине.

Азиланти тренутно у Аустрији у основи добијају трајну дозволу боравка, али закон предвиђа да може бити укинута, ако у року од пет година више не постоје разлози за угроженост лица.

Међутим у важећем закону није написано да се обави систематска провјера да ли постоје ти разлози.

Измјена закона предвиђа само ограничени статус азила, који би био везан за трогодишње право боравка. Након те три године би увек било провјеравано да ли и даље постоје разлози за угрожености, а ако су и даље присутни право на боравак би се продужило.

Што се спајања породица азиланата тиче чланови фамилије тренутно без посебних предуслова, након једногодишњег рока чекања, могу да се придруже лицу које је добило азил у Аустрији.

Новим законом вријеме чекања ће бити продужено на три године, а поред тога биће неопходно да се докаже да породица има довољно средстава за самоиздржавање.

То конкретно значи да су неопходна довољна нето-примања, као и адекватни смјештај и здравствено осигурање.

Што се примања тиче тренутно би то значило да је за брачни пар потребно да постоје нето-примања у висини од 1.307,89 евра, а за свако дијете по додатних 134,59 евра.

"Ми желимо да пружимо заштиту оним људима којима је заштита потребна. Оно што се тренутно дешава није потрага за заштитом, већ потрага за економски најатрактивнијом земљом. За то немамо разумијевања и због тога је важно да наш закон буде ограничен на основе права на азил", поручује Микл-Лајтнер.

Право на азил, како подвлачи, не смије постати инструмент за имиграцију.