latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:32 | Аутор: СРНА

Добој - "Дани меда, ракије, припремања котлића и брзог испијања пива"

Управа града Добоја подржава манифестације чији је циљ развој сеоског туризма и повратак на село, рекао је замјеник добојског градоначелника Драган Василић.

Зоран Гајић, организатор традиционалне манифестације "Дани меда, ракије, припремања котлића и брзог испијања пива", која је јуче одржана у добојском насељу Ритешић, каже да је задовољан овогодишњим одзивом излагача.

"Тајна успјеха ове манифестације је у гостопримству народа и производњи здраве хране", рекао је Гајић који је за наредну годину најавио проширивање такмичарских дисциплина.

Славко Драгичевић познат је по производњи ракије од шљиве која је више пута награђивана. Он каже да је тајна успјеха у томе да ракија не смије бити испод 42 степена, нити јача од 44 степена, а шљива је "мађарица" или "ранка" која даје "меку и мераклијску" ракију.

Драгичевић за своју ракију каже да није тржишна већ за породичну употребу.

"Дугогодишња породична традиција је да се буре, прављено од дрвета јасена, дуда или крушке, не отвара прије истека десете године", рекао је Драгичевић.

Каже да се ракија прави у казану старом више од 150 година који су користили његов дјед и отац, а сада и он.

Милан Видић пчеларством се бави више од 40 година, а производњом ракије 30 година.

Видић наводи да је предуслов за добру производњу меда у поднебљу, клими, хигијени у процесу производње меда, те у самој преипрема пчелињака.

Он истиче да се пчели мора посветити пуна пажња. Своју "медовачу" прави од врхунске шљивове ракије из властите производње и домаћег меда.

Манифестација "Дани меда, ракије, припремања котлића и брзог испијања пива"
одржана је у манастирском комплексу посвећеном Светој Матрони Московској у добојском насељу Ритешић, а присуствовали су бројни гости из Србије и Црне Горе.