latinica  ћирилица
04/10/2015 |  19:43 | Аутор: РТРС

Страначка "препуцавања" о раду српских представника у Сарајеву (ВИДЕО)

Посебна сједница Парламента Српске о раду српских представника у институцијама БиХ која ће бити одржана на захтјев СНСД-а, иако још није заказана, изазива бурна реаговања на политичкој сцени Српске.
Страначка препуцавања - Фото: РТРС
Страначка препуцавањаФото: РТРС

У СНСД-у су категорични, неће дозволити слабљење Републике Српске. Српски представници у Сарајеву, кажу, морају да одговарају Народној скупштини и грађанима за угрожавања интегритета и суверенитета Српске.

Из ПДП-а поручују, да ће најављена посебна сједница Парламента бити претворена у својеврсни "политички суд" у којем ће, како кажу, управо СНСД морати да положи рачуне за протеклих осам година власти у Српској и БиХ.

У СНСД-у кажу: У протеклих шест мјесеци забиљежили су 24 случаја, у којима је дошло до прекида праксе очувања позиције Републике Српске, међу којима и преноса надлежности. За све то одговорни су српски представници у институцијама БиХ, који би због тога требало да положе рачун Народној скупштини, али и грађанима, кажу у СНСД-у. У овој партији сматрају, странке тзв.Савеза за промјене у Сарајеву игноришу институције Републике Српске.

“Њихове плате од седам и више хиљада КМ говоре о томе да им је тамо слађи залогај од оног у Републици Српској. Они желе на тај начин да БиХ заволе више од Републике Српске", изјавио је данас Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а

У ПДП-у кажу да су у потпуности спремни за посебну сједницу Народне скупштине, наводећи да ће члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар иностраних послова Игор Црнадак затражити да активно учествују у њеном раду. Одлучили су да и сами припреме питања о, како су навели, 124 "афере" , на које ће од СНСД-а тражити одговоре.

“Ми сматрамо да ће се ова сједница претворити у својеврсни "политички суд" у којем ће управо СНСД морати положити рачуне за протеклих осам година власти у Српској и БиХ”, рекао је данас потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

На одговор из СНСД-а нису морали дуго чекати. Лука Петровић им је поручио, да се ова странка не плаши ниједног њиховог негативног питања и за свако има одговор.

"Нико се од нас не плаши и кога год ухвате у недјелу треба да одговара, са врха до дна. Тога се СНСД не плаши. Нас чак радује да се, уколико постоје, такве радње открију и аргументују", каже Петровић.

А у ПДП-у су се дотакли још једне вруће политичке теме. Тврде, како је информација да је Управни одбор Централне банке БиХ расправљао о преношењу вишкова резерви у такозвани инвестициони фонд, измишљотина. Бореновић је, ипак, потврдио, да се међу српским странкама у Сарајеву размишља о смјени српског вицегувернера у овој банци.

„Све што је СНСД поставио, ми ћемо смијенити, чак размишљамо и тепихе промјенити у тим институцијама, каже Бореновић.

Тајна или не, за СНСД дилеме нема. Вишкови Централне банке се једино могу употријебити за додатну емисију марака и њихово стављање у промет на простору цијеле БиХ. Власти у Сарајеву их, кажу, не могу употријебити за формирање било каквог заједничког фонда, јер тога нема ни у Уставу БиХ.

"Ово је први пут да је неки орган Централне банке БиХ од када она постоји одржао тајно сједницу. Зашто тајну? Да би сакрили све своје радње око Централне банке. Каква инвестициона банка на нивоу БиХ? То не долази у обзир! То није ингеренција БиХ",рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Извјесно је, да ће посебна сједница НС о раду српских представника у Сарајеву бити више него бурна. Њено одржавање поздрављају и у СРС, уколико је она, како наводи њен предсједник, у интересу Републике Српске.