latinica  ћирилица
30/09/2015 |  21:36 | Аутор: СРНА

Камерон: Не разговарамо о репарацијама за робовласништво

Британски премијер Дејвид Камерон одбио је данас позиве за покретање разговора са карипским државама о исплатама одштете за робовласништво, наводећи да је вријеме "да се гледа у будућност".

"По питању робовласништва, робовласништво је гнусно, и ако се присјетимо прошлости онда треба да се и сетимо изванредног посла који је Британија урадила да би се робовласништво уклонило са лица наше планете", рекао је Камерон током посјете Јамајки и након разговора са премијером Поршом Симпсон Милер.

Он је нагласио да не сматра да су одштете одговор и да се треба окренути будућност и борби против модерног робовласнитшва и трафикинга широм планете.

Милерова је истакла да је поставила питања одштете са Камероном, сугеришући при том да је Јамајка учесник процеса под окриљем Карипске заједнице за покретање дијалога са Британијом по овом питању.

Пред Камеронову дводневну посјету Јамајки, шеф Комисије Карипске комисије за одштету, Хилери Беклс је од британског премијера затражио да помогне у скидању терета насљеђеног нереда од робовласништва и колонијализма.

"Само тражимо да признате одговорност за ваш удио у тој ситуацији и да дате допринос заједничком програму рехабилитације и обнове", навео је Беклс у отвореном писму Камерону објављеном у медијима Јамајке.

Британија је од краја 17. вијека до почетка 19. вијека преко Атлантика пребацила око 3,1 милиона Африканаца, а трговци из Шпаније, Холандије, Португалије, Француске, Шведске, Данске и Норвешке, такође су продавали робове.

Многи од робова продати су на Карибе гдје су без надокнаде радили на плантажама шећерне трске, дувана и другим уносним усјевима.