latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:53 | Аутор: РТРС

Предсједништво СНСД: Позиција Српске угрожена више од 20 пута (ВИДЕО)

Писмо Валентина Инцка Савјету безбједности УН анализирано је на сједници Предсједништва СНСД-а. Нетачним сматрају Инцкове наводе да Република Српска Одлуком о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ крши Дејтонски мировни споразум. Дали су подршку актима које су Савјету безбједности упутили Влада и предсједник Републике Српске.
Предсједништво СНСД-а - Фото: СРНА
Предсједништво СНСД-аФото: СРНА

Ипак, већи дио засједања најужег руководства СНСД-а био је посвећен анализи рада српских представника у институцијама БиХ, посебно кадровима СДС-а, ПДП-а и НДП-а у Савјету министара БиХ. У 24 случаја дошло је до нарушавања досадашње праксе заштите интереса Српске и СНСД ће затражити посебну сједницу Парламента на којој би било расправљано о дјеловања српских представника у институцијама БиХ. 

Краћа обједињена информација о одлукама које су у Сарајеву донесене од избора до данас, готово три часа била је предмет анализе најужег руководства СНСД-а. Један од закључака Предсједништва странке јесте да је у 24 случаја прекинута нит очувања интереса Републике Српске.

- Они не заступају интересе органа Републике Српске, а самим тим ни Републике Српске. Затражили смо и да информација која је о томе написана и која евидентира све појединачне случајеве, буде достављена Народној скупштини Републике Српске. Посланички Клуб СНСД-а иницираће одржавање посебне сједнице и доношење закључака о заштити интереса Републике Српске, што укључује и оцјену рада сваког представника из Српске појединачно у органима БиХ, рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

СНСД намјерава да грађане Српске у сваком граду и општини у наредном периоду упозори да, како кажу, штетним дјеловањем у Савјету министара. Српска може да изгуби Дејтонске надлежности. Као примјер наводе уговор који би БиХ требало да потпише са Исламском заједницом, који је изненада усаглашен, што није могло бити учињено у посљедњих десет година. Српском члану Предсједништва БиХ и Парламентраној скупштини БиХ предложиће да одбију тај уговор.

- Припадницима Исламске заједнице, који желе да обављају своје вјерске дужности, гарантује се плаћено одсуство не само у јавним већ и у приватним предузећима, што озбиљна земља не може да наметне као обавезу. То није добро ни због инвеститора који долазе. Не можете имати ситуацију да вам неко петком каже у 10.00 часова, без обзира на пословну динамику, два сата је одсутан јер иде у џамију да клања и да се врати, а да му то још буде плаћено,истакао је Додик.

Тога, каже лидер СНСД-а, нема ни у једном акту који се односи на припаднике православне или католичке вјероисповијести, па не би требало да буде ни за припаднике Исламске заједнице. - Ова странка не може да прихвати дискриминацију других вјерских заједница и фаворизацију Исламске заједнице, а управо то су учинили представници Републике Српске у Савјету министара БиХ, каже Додик.