latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:08 | Аутор: СРНА

Русија спремна отворити "канале комуникације" са САД

Русија је спремна да отвори "канале комуникације" са коалицијом предвођеном САД а која бомбардује милитанте из "Исламске државе" у Сирији у настојању да се појача борба против терористичких групација, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

Русија је раније саопштила да је покренула ударе из ваздуха на милитанте из "Исламске државе" у Сирији, што су оспориле САД и Француска, које сумњају да Москва јача подршку предсједнику Башару ал Асаду против других опозиционих групација.

"Обавијестили смо америчке и власти других чланица коалиције коју су оформили Американци и спремни смо да створимо канале комуникације како би се осигурала максимална ефикасна борба против терористичких групација", рекао је Лавров у обраћању Савјету безбједности УН.

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да одобри међународне војне напоре у борби против "Исламске државе".

У нацрту руске резолуције, у коју је увид имала агенција Ројтерс, поздрављају се напори држава које се боре против "Исламске државе", Ал каиде, "Фронта Ал нусра" и сличних групација у региону.

Русија је подијелила нацрт резолуције Савјету безбједности УН током састанка о борби против тероризма којим је предсједавао Лавров.

Русија током септембра предсједава Савјетом безбједности УН.