latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: ИД може да произведе оружје за масовно уништење

Екстремисти Исламске државе посједују компоненте за производњу оружја за масовно уништење, упозорио је данас на засједању Савјета безбједности УН у Њујорку шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- У великим областима Сирије и Ирака створена је Исламска држава - екстремистичка квази држава којом управља ефикасан репресивни апарат, која има стабилне изворе прихода, добро опремљену војску и елементе оружја за масовно уништење, рекао је Лавров, пренеле је "Раша тудеј".

Лавров је затражио да се ИД укључи на листу антитерористичких санкција као посебан предмет и оцијенио да је ситуација на Блиском истоку у посљедњих годину дана толико погоршана да је регион на ивици опстанка.

- Акумулација криза довела је до тачке гдје можемо да говоримо о уништењу политичке мапе региона, оцијенио је Лавров и додао да је свако кашњење у рјешавању овог проблема контрапродуктивно са становишта ефикасности УН у дјеловању против тероризма.

шеф руске дипломатије представиће данас СБ УН приједлог резолуције - са нагласком на кохерентне анти-терористичке акције на бази норми и принципа међународног права.

Лавров је такође рекао да је Москва обавијестила западне државе о почетку ваздушних напада на припаднике ИД.