latinica  ћирилица
30/09/2015 |  18:34 | Аутор: Б92

Лагард: Забринутост због стања глобалне привреде

Директорка ММФ-а Кристин Лагард изразила је забринутост у погледу стања глобалне привреде чији ће раст у овој години вјероватно бити спорији од прошлогодишњег.

Скромно убрзање привредног раста очекује се у 2016. години.

Лагард је навела да је на слабљење привреде у свијету утицало успоравање кинеске привреде и могуће подизање каматних стопа у САД.

"На економској територији, постоји разлог за забринутост. Перспективе подизања каматних стопа у САД и успоравање кинеске привреде изазивају неизвјесност и већу волатилност на тржишту", изјавила је Лагард, преноси Франс прес.

"Примјетно је знатно успоравање раста глобалне трговине, а убрзан пад цијена сировина ствара проблеме земљама које се ослањају на ресурсе", изјавила је Лагард, а преноси америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Би-Си.

Она је, такође, истакла да ће раст глобалне привреде у овој години вјероватно бити спорији од прошлогодишњег, и да се скромно убрзање очекује у 2016. години.

Док развијене економије биљеже скроман опоравак, земље у развоју ће, како је рекла, вјероватно регистровати пету узастопну годину успоравања стопе раста бруто домаћег производа.

"Кад све то саставимо, можемо уочити раст глобалне привреде који је разочаравајући и неуједначен", поручила ја Лагард.

Свјетска трговинска организација (СТО) снизила је данас прогнозе раста глобалне трговине, прогнозирајући за ову годину раст од 2,8 одсто, а за наредну раст од 3,9 одсто, што је знатно ниже у односу на априлску прогнозу од 3,3 одсто и 4,0 одсто, респективно.