latinica  ћирилица
30/09/2015 |  18:29 | Аутор: СРНА

Бркић-Вигемарк: БиХ веома заинтересована за рјешење мигрантске кризе

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Јосип Бркић рекао је данас у Сарајеву да је БиХ, иако до сада није директно погођена проблемом миграната, свјесна да се ситуација може промијенити и да је веома заинтересована за активно учешће у тражењу свеобухватног рјешења са ЕУ и својим сусједима.

Он је у разговору са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларсом-Гунаром Вигемарком нагласио значај Конференције о источномедитеранским и западнобалканским рутама, која ће бити одржана 8. октобра у Луксембургу, у тренутку када је проблем избјеглица (миграната) азиланата почео да утиче и на политичке односе у регији.

Вигемарк је информисао Бркића о активностима ЕУ на припреми ове конференције на високом нивоу, која ће окупити министре иностраних и унутарњих послова ЕУ и земаља Западног Балкана, Турске, Либана и Јордана, те Швајцарске, Норвешке, Лихтенштајна и Исланда, који ће расправљати о значају источномедитеранских и западнобалканских рута у растућим мигрантским токовима са Блиског истока.

На конференцији ће бити разматрани и начини управљања кризом и прихватом миграната у наредном периоду.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Вигемарк истакао да ће конференција у Луксембургу, осим безбједносног, имати и хуманитарни карактер због чега су на њу позвани и представници УНХЦР-а, Међународне организације за миграције, Свјетског програма хране и других организација.

У наставку разговора размијењена су мишљења о политичкој ситуацији у БиХ у контексту провођења реформске агенде.