latinica  ћирилица
30/09/2015 |  17:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Серија експлозија у кинеском граду Лјуџоу

У низу експлозија бомби из пакета, који су испоручени јавним зградама у кинеском граду Лјуџоу, погинуло је најмање седам, а повријеђено је најмање 51 лице, преносе државни кинески медији, наводећи да се сумња да је то учинио неки криминалац.
Серија експлозија у кинеском граду Лјуџоу (Фото: Imaginechina/Rex) -
Серија експлозија у кинеском граду Лјуџоу (Фото: Imaginechina/Rex)

Званична агенција Хсинхуа, наводи да је било укупно 15 експлозија на 13 локација у граду, у покрајини Гуангси, на југозападу Кине.

Преносећи ријечи локалне полиције, Хсинхуа каже да су се експлозије догодиле у болници, на пијаци, у супермаркету, аутобуској станици и владиним зградама, као што су зграда општине, центар за контролу болести и спаваоница за службенике владе.

Полиција је оквалификовала експлозије као терористички акт, јер су се догодиле уочи кинеског Дана џавности. Наведено је да идентивикован један 33-годишњак, М. Веи, који живи у граду Дапу у тој провицнији и чије хапшење је затражено.

На снимцима Кинеске централне телевизије, један микробиолог је показао оштећене зграде. Шеф локалне полиције казао је за ту телевизију да је ријеч о кривичном дјелу и да су се експлозивне направе налазиле у неколико пакета који су стигли поштом, преносе агенције.

Слике постављене на интернету, показале су изгорјелу и пропалу вишеспратницу, улице препуне стакла, цигле и других отпадака.

Остале фотографије показују преврнуте аутомобиле, повријеђене у завојима, положене на импровизована носила и облаке сивог дима, који се диже изнад стамбене четврти.