latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:47 | Аутор: Б92

САД: Руски напади не мијењају нашу стратегију

Руско покретање ваздушних удара на побуњеничке циљеве у Сирији, не мијења стратегију америчке коалиције у борби против ИД, саопштио је Стејт департмент.

"Коалиција, предвођена САД, и даље ће дјеловати у акцијама преко Ирака и Сирије, како је планирано, и уз подршку наше међународне мисије урушити и уништити ИД, рекао је новинарима портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Објашњавајући драматични слијед догађаја, Кирби је рекао да је руски представник у Багдаду, јутрос информисао особље америчке амбасаде да би руски авиони данас могли почети са операцијама у Сирији и затражио да амерички авиони избјегавају сиријски ваздушни простор у току те акције.

У међувремену је један други амерички званичник рекао новинарима да САД не сматрају да је та акција у складу са руским обећањем да ће комуницирати са америчким снагама, како би избјегли сличајне сусрете у борбеним подручјима.

Државни секретар Џон Кери се у разговору са руским колегом Сергејем Лавровом, током засједања Генералне скупштине УН, пожалио на то, додао је званичник.

Како је навео, Кери је пренио поруку да "ми нећемо мијењати наше операције и да је та руска најава у супротности с њиховим напорима спречавања сукоба, понављајући да је потребно дискусије о спречавању сукоба, одмах започети."

Русија је извела прве ваздушне нападе у Сирији и то усмјерене ка Исламској држави, противницима режима Башара ел Асада, потврдило је руско министарство одбране.