latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:10 | Аутор: СРНА

Клокић у К.Дубици-подршка привредницима у унапређењу пословног амбијента

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас да ће Влада Српске и министарство на чијем је челу дати пуну подршку унапређењу пословног амбијента у тој општини и рјешавању проблема привредника.

"Влада Републике Српске даће пуну подршку да се превазиђу проблеми дуговања предузећа `Хемијска прерада кукуруза` из ранијег периода, који су сада дошли на наплату, као и проблеми у вези са недостатком сировине у дрвопрерађивачком предузећу `Агрофлора`", рекао је Клокић у Козарској Дубици.

Он је данас са званичницима општине Козарска Дубица обишао производне погоне предузећа "Агрофлора" и "Хемијске прераде кукуруза" из Драксенића и разговарао са руководиоцима тих фирми о пословању и проблемима.

"Козарска Дубица је мјесто које има повољан пословни амбијент. Проблем недостатка сировина у `Агрофлори` покушаћемо да ријешимо преко надлежних органа јер је ријеч о фабрици која већину производа пласира на инострана тржишта и заслужује сваку похвалу", нагласио је Клокић.

Власник дрвопрерађивачког предузећа "Агрофлора" из Козарске Дубице Зоран Суботић рекао је да су основни проблеми у пословању овог предузећа у вези са набавком сировине, од које зависи ширење производних капацитета.

"Проблема има у вези са набавком сировине јер наша производња и проширивање капацитета зависи од сировине", навео је Суботић.

Суботић је додао да је у току изградња новог погона тог предузећа и отварање нових радних мјеста.

Предузеће "Агрофлора" из Козарске Дубице извози више од 90 одсто својих производа у готово све европске земље, те Блиски исток и Јапан, а тренутно запошљава око 100 радника.

Директор Фабрике "Хемијска прерада кукуруза" из Драксенића Јовица Шуман изјавио је да ће руковоство тог предузећа са Владом Републике Српске у наредном периоду радити на побољшању услова рада и рјешавању проблема из прошлог периода, када су настала дуговања тог предузећа према Министарству индустрије, енергетике и рударства, Министарству финансија и Дирекцији за робне резерве Републике Срспке.

"Ми овдје радимо сваки дан и наша производња траје 24 сата да можемо нашим купцима испоручити квалитетан производ", нагласио је Шуман и додао да то предузеће своје производе углавном извози на тржиште Италије, Хрватске, Србије и Турске.

Носилац привредног газдинства "Бањац" из Козарске Дубице Александар Бањац потврдио је да је са министром разговарао о могућностима промоције сеоског туризма у представништвима Републике Српске у иностранству и сајамским плановима тог газдинства.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић у пратњи општинских званичника посјетио винарију "Бањац". (Фото: СРНА)

Бањац је прецизирао да на два хектара винограда, газдинство производи врхунске винске сорте.