latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Вујовић: Србија није дужна 300 милиона евра штедишама бивше Љубљанске и Инвест банке

Србија није дужна 300 милиона евра штедишама бивше Љубљанске и Инвест банке и Влада разматра одговор Савјету Европе којим се Београд позива да што прије омогући исплату тих старих штедних улога, истакао је данас министар финансија Душан Вујовић.
Душан Вујовић - Фото: СРНА
Душан ВујовићФото: СРНА

"Србија никоме није дужна поменуте милионе евра. То су штедише које су имале штедњу код комерцијалних банака. Према томе, штедише имају своја потраживања према комерцијалним банкама", изјавио је Вујовић данас новинарима у Српској асоцијацији менаџера.

Он је прецизирао да је Влада Србије добила допис Савјета Европе, који позива Србију да примијени пресуду Међународног суда правде и што прије усвоји закон који ће омогућити исплату ових старих штедних улога.

Србија разматра на који начин ће одговорити на тај допис.

"Залагаћу се у радном телу које смо направили да не постоји паралела између Љубљанске банке и система који је направљен у Србији, гдје се држава појавила као посредник између банака и штедиша и понудила својим грађанима компензацију зато што банке нису биле у могућности да испуне своје обавезе према штедишама", поручио је министар финансија.

Министар је подвукао да у томе постоји битна правна разлика и да ће се Србија трудити да то и покаже.

Суд у Стразбуру је јула прошле године наложио Србији и Словенији да законом регулишу исплату старих штедних улога бивше Љубљанске и Инвест банке у износу од 310 милиона евра и дао им годину дана да тај закон усвоје.

Савјет Европе је сада затражио да Србија што прије усвоји нацрт закона који би омогућио исплату тих штедних улога.