latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:04 | Аутор: ТАНЈУГ

САД поручила Русији: Идете војском на ИД? Срећно!

Сајт Пентагона пише да је Еш Картер, амерички државни секретар за одбрану, наредио "отварање линија комуникације са Русијом" око ваздушних операција у Сирији.
Први снимци руских авиона у Сирији - Фото: Screenshot/YouTube
Први снимци руских авиона у СиријиФото: Screenshot/YouTube

Неименовани амерички званичници у међувремену су путем медија иронично пожелели Путину "пуно среће" против Исламске државе.

Објашњење је да се тиме жели да Руси "будућом војном активношћу" не омету или не угрозе актуелне савезничке нападе на положаје исламиста.

Питер Кук, прес секретар Пентагона, казао је да САД и Русија имају заједнички интерес у борби протов Исламске државе. Он је додао да тек треба да буду одређени даљи детаљи, укључујући и то ко ће бити укључен као и обим тога.

- Сврха ових разговора намијењених рјешењу сукоба биће да се осигура да било која будућа руска војна активност не омете актуелне војне операције коалиције (на челу са САД), да се осигура безбједност пилотских посада коалиције и избјегну погрешно просуђивање и погрешни прорачуни - навео је Кук.

Он каже да је шеф Пентагона јуче ујутру разговарао са високим званичницима америчке војске и својим савјетодавним тимом. То је, по Куку, развој догађаја који је услиједио након састанка америчког и руског предсједника Барака Обаме и Владимира Путина.

Амерички Дејли бист пише да су двојица званичника у приватном разговору смијала Путиновом плану ваздушног ангажовања руске војске против ИД, пожељевши му "пуно среће". Званичници су рекли овом медију да су се мање више и надали да ће Русија уронити у оно што су назвали "блатом" Сирије.

- Ако (Путин) жели да ускочи у ту збрку, срећно му било - рекао је један од њих и подсјетио да је Русија у совјетско вријеме већ била уплетена у борбу против радикалних исламиста у Авганистану.