latinica  ћирилица
30/09/2015 |  14:47 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија ће због миграната добити директну подршку буџету

Србија је од представника донаторске заједнице добила увјеравања да ће добити директну буџетску помоћ, изјавио је предсједник Радне групе за рјешавање проблема мјешовитих миграционих токова Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: Screenshot
Александар ВулинФото: Screenshot

Послије донаторског координационог састанка о миграцијама у Београду, Вулин је рекао да ће та помоћ бити подршка буџету и институцијама, а подршку могу да очекују и Комесаријат за избјеглице и Министарство унутрашњих послова.

"Сви донатори су задовољни оним што је изнела Влада Србије у смислу наших потреба и добили смо уверавања да ће наше потребе у доброј мери бити задовољене", истакао је Вулин, који је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је навео да ће бирократске процедуре бити поједностављене, па ће новац и потребна роба брже стизати у Србију.

Србија ће 2. октобра у Бриселу учествовати на припремном састанку за луксембуршку конференцију посвећену мигрантима што, каже Вулин, дефинитивно показује да је промијењен однос према Србији.

Министар за европске интеграције Србије и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић рекла је након састанка са донаторима да постоји разумијевање и добра воља да се помогне Србији и да ће на припремном састанку у Луксембургу бити искристалисани конкретни механизми помоћи, као и конкретна финансијска помоћ.

У сарадњи са министром Вулином договорено је како ће се користити одобрена средства, како би Србија била што ефикаснија у њиховом коришћењу.

"Реч је о средствима која су већ на располагању Србији или ће то тек бити", рекла је Јоксимовићева.

Она је додала да се Србија показала као одговоран и озбиљан партнер, истичући да Србија не намјерава да избјегава своје обавезе у погледу миграната, али да их имају и друге земље.

Јоксимовићева очекује да ће ЕУ, као и раније, из мигрантске кризе изаћи институционално јача и да ће и сада, на институционалан и одржив начин, успјети да пружи рјешења за проблем миграната.

Представници влада и међународних организација упознати су са дешавањима у Србији и тренутним стањем усљед масовног прилива миграната, речено је новинарима.

Србија ће ажурирати податке, да би могла рачунати на адекватну помоћ.