latinica  ћирилица
30/09/2015 |  14:09 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Заједнички наступ - шанса региона

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је у Београду да туризам не познаје политику и да све земље региона треба заједнички да осмисле пакете понуде са којима ће изаћи не само на европско, већ и на туристичко тржиште других континената.
Предраг Глухаковић на конференцији у Београду - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић на конференцији у БеоградуФото: СРНА

Глухаковић је током обраћања учесницима Пете бизнис конференције под називом "Како повећати конкурентност и приходе туристичког тржишта југоисточне Европе", указао на потребу оснивања експертске групе на нивоу земаља региона која ће осмислити најатрактивније заједничке туристичке производе којима ће се представити свијету.

"Са овог скупа треба да оде порука у свијет да желимо заједно наступати и у пакету понудити оно што свако од нас понаособ има", нагласио је Глухаковић.

Говорећи о туристичким потенцијалима Републике Српске, Глухаковић је навео да су њени главни адути вјерски, бањски и зимско-планински туризам, што су туристи препознали и што је резултирало тиме да број долазака у Српску прошле године буде повећан за 16 одсто.

Када је ријеч о награди "Бренд лидер Аворд" која ће током конференције бити додијељена Бањалуци за изванредан допринос јачању угледа и конкурентности континенталног туризма региона, Глухаковић је нагласио да та награда представља велики подстицај за туристичке раднике, али и обавезу.

"Признање је тешко добити, а када га добијете морате се борити да га оправдате", рекао је Глухаковић.

Предсједник бањалучке градске Туристичке организације Остоја Барашин истакао је да је рецепт за туристички успјех Бањалуке праћење савремених трендова у овој области и понуда садржаја који су актуелни.

"Ми смо своју туристичку понуду прилагодили савременим трендовима који дају предност еко и етно туризму", рекао је Барашин.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Србије Лукреција Ђери навела је да је да је туристичка шанса региона на европском и свјетском туристичком тржишту то што њен туристички производ може бити другачији уколико буде добро осмишљен.

У наставку конференције предвиђено је одржавање више састанака на којима ће учесници моћи да договоре конкретне пројекте.

На Конференцији учествују туристички представници свих земаља југоисточне Европе, а, према агенди организатора, скупу присуствују представници 30 држава са свих континената.