latinica  ћирилица
30/09/2015 |  14:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Италијанска полиција испразнила избјеглички камп

Италијанска полиција испразнила је данас камп, на граници са Француском, у ком се налазило око 50 избјеглица и италијанских активиста, који се сада повлаче ка обали да би избјегли хапшење.
Италијанска полиција у избјегличком кампу - Фото: AP
Италијанска полиција у избјегличком кампуФото: AP

Камп код Вентимиглие, града који је постао главно мјесто окупљања избјеглица још на почетку избијања кризе, расчишћен је зато што су његови корисници употребљавали воду и струју без плаћања накнаде, рекао је портпарол полиције, преноси АФП изјаву портпарола полиције.

Око 30 миграната и још 20 италијанских активиста који су упозорени да ће морати да се склоне, помјерили су се до приобаља прије зоре, а полиција је до кампа дошла у 6:30 сати, рекао је помоћник шефа полиције Ђузепе Магезе.

Кордон од око 30 полицајаца формиран је дуж обале испред избјеглица, од којих су неки пријетили да ће да скоче у море док су други држали транспаренте са натписима: "Желимо слободу да би прешли границу".

"Они морају да се помјере, у овом моменту не могу да кажем гдје би могли бити смјештени, али ова ситуација не може да се настави", рекао је градоначелник града Енрико Локулано за италијанске медије.

Он је додао да разумије зашто мигранти и активисти протестују, али додаје да је камп био нелегалан.

Према наводима локалних званичника, у кампу је било смјештено и до 250 људи, а велики број њих напустило је камп јуче поподне након што се прочула вијест да ће реаговати полиција.

Шатори и личне ствари из кампа, који се простире испод надвожњака на око 100 метара од француске границе, уклањају камиони комуналне службе.