latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:56 | Аутор: СРНА

Грабовац: Процесуирати наредбодавце и извршиоце злочина

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац изјавио је да породице српских жртава рата не могу бити задовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ све док лицу правде не буду приведени наредбодавци и извршиоци ратних злочина над Србима који се данас слободно крећу у БиХ.
Марко Грабовац - Фото: Novosti.rs
Марко ГрабовацФото: Novosti.rs

"Не можемо никако бити задовољни чињеницом да Тужилаштво и Суд БиХ, умјесто наредбодаваца и извршилаца злочина над Србима, процесуирају бивше стражаре и обичне војнике", рекао је Грабовац Срни, коментаришући подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против Алмаза Незировића из Дервенте због ратних злочина над Србима.

Грабовац је рекао да су породице српских жртава рата из Српске незадовољне и ранијим "слабим" оптужницама Тужилаштва БиХ у случају Индира Камерић и другим случајевима за злочине над Србима на подручју Дервенте и Брода, због чега би надлежне институције Српске требало да одговоре контратужбама.

"Неприхватљиво је да уз постојање свих могућих доказа, изјава свједока, оптужени буду осуђени на свега три године затвора. Исти је случај и код Насера Орића који је оптужен пред Судом БиХ за ратне злочине над три лица српске националности, иако је познато да је у Сребреници под његовом командом почињен незапамћени злочин и масакр над неколико десетина Срба", закључио је Грабовац.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Алмаза Незировића /56/ из Дервенте која га терети да је средином 1992. године починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте и Брода.

Незировићу се на терет ставља да је за вријеме рата у БиХ, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде ХВО, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, тако што је починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте и Брода, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Незировић је почетком јула из САД изручен БиХ и налази се у притвору. Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.