latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Сиријске избјеглице стигле у БиХ авионом и с визама

Сиријци који бјеже од рата у својој земљи почели су стизати и у Босну и Херцеговину, али за разлику од оних који до западне Европе пјешаче, ове избјеглице су на европско тло стигле авионом и са уредним визама, потврдио је директор Службе за послове са странцима при Министарству безбједности БиХ , Изет Низам.

Он је, наводи "Дневни аваз", прецизирао да је група од 10 држављана Сирије у уторак стигла у Сарајево редовном авио -линијом из Истанбула, да би се након тога сви таксијем запутили ка Србији гдје су се прикључили избјегличком таласу оних који покушавају да се домогну одредишта у Европској унији.

Необично је то што су сви Сиријци у БиХ стигли са уредним туристичким визама, а провјером је утврђено да су издате у Амбасади БиХ у Абу Дабију, и то на основу туристичког ваучера који су добили из једног сарајевског хотела.

У Служби за послове са странцима сада покушавају да утврде да ли је на сличан начин у БиХ ушло још Сиријаца. Одлучили су и да прекину праксу овјеравања позивних писама држављанима ризичних земаља, што је до сада био начин добијања виза за улазак у БиХ.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам Извор: dnevni-list.ba

Претпоставља се да су Сиријци који су јуче ушли у БиХ туристичке ваучере добили прије него што је та мјера ступила на снагу, међутим Низам не искључује могућност постојања организованог ланца фалсификатора таквих докумената, па се и то сада детаљно истражује.

Низам је потврдио да безбједносне службе у БиХ и даље раде на припремама за прихват могућег већег броја избјеглица и навео да је процјена да би особе избјегле са Блиског истока могле да крену ка БиХ оног тренутка када Мађарска потпуно затвори своје границе за њихов пролазак.