latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:29 | Аутор: СРНА

Будва- Ухапшено више функционера

У Будви је јутрос ухапшено више особа које су учествовале у спорној продаји и размјени земљишта између ове општине, Ауто-мото друштва и будванске компаније Мегапромет.

Ухапшен је власник Мегапромета Миодраг Митровић и још неколико локалних функционера и руководилаца државних институција и фирми које су учествовале у милионском послу, јављају црногорски медији.

Међу ухапшенима је и наводно Рајко Куљача, бивши градоначелник Будве и заштићени свједок у предметима "Плаза" и "плажа Јаз".

Ухапшени су и бивши шеф будванског катастра Мирјана Маровић, некадашњи директор Ауто-мото друштва Игор Трнски и процјенитељ Марко Радуновић.

АМД купило је у октобру 2008. године од општине Будва земљишни комплекс од 26.000 квадрата у индустријској зони Јаза за 1,3 милиона евра или 50 евра по квадрату. Међутим, цјелокупан износ новца никада није легао на рачун општине, осим нешто мање од 100.000 евра.

Земљишни комплекс убрзо мијења власника, јер га Ауто-мото друштво уступа будванској компанији Мегапромет која преузима остатак дуга друштва према општини. Потом наступа и трансакција у којој општина враћа плац на Јазу, а Мегапромет добија земљу на Црвеној главици. Земљишни комплекс на Јазу у септемебру 2010. постаје опет општински, а за ту одлуку су гласали одборници ДПС-а, док су против биле колеге из СДП-а.

Претходно је сагласност да се изврши размјена земље дало Министарство финансија Црне Горе на чијем челу је тада био Игор Лукшић. Општина прихвата да земљу поново узме у своје власништво, али по дупло већој цијени од 115 евра по квадрату, а Мегапромету уступа 8.165 квадрата на Црвеној главици код Светог Стефана.

Одлуком је општини припало 18.660 квадрата земље, која је до тада у катастру укњижена на Мегапромет, а коју је комисија Управе за некретнине процијенила на 2.145.900 евра или 115 евра по квадрату. Комисија је општинску парцелу од 8.165 квадрата процијенила на 2.365.240 евра или 290 евра по квадрату, а тај посао је аминовала будванска Филијала Управе за некретнине.

Цијелу заврзламу преноса власништва општинске земље из једне у другу руку и поновно враћање под окриље локалне управе опозиција је пријавила врховном државном тужилаштву, а случаја је однедавно поново актуелизован.