latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за Лијановића и саизвршиоце

Тужилаштво Тузланског кантона предложило је одређивање притвора некадашњем федералном министру пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерку Иванковићу Лијановићу и још тројици осумњичених за злоупотребе при додјели пољопривредних подстицаја.

Осим Лијановића, притвор је предложен и за савјетника министра у претходном сазиву Владе ФБиХ Суада Чамџића (42) из Кладња, бившег министра пољопривреде Тузланског кантона Едина Ајановића (43) из Челића и потпредсједника Народне странке Радом за бољитак Мерсада Шерифовића (43) из Тузле.

Лијановић је осумњичен да је, када је преузео функцију министра, злоупотребљавајући службени положај и овлашћења и поступајући супротно интересима службе и законским одредбама, организовао удружење у којем су били Чамџић, Ајановић, Шерифовић и друге њему одане особе из структуре странке Радом за бољитак.

Осумњичени су организовали удружење да би условљавали пољопривреднике у Тузланском кантону и ФБиХ, који су били корисници или потенцијални корисници подстицаја у пољопривреди, да њима исплаћују половину уплаћених подстицаја, као и да им сугеришу начине лажног увећања вриједности капиталних улагања у пољопривреди.

Ријеч је о исплатама подстицаја по јавним позивима федералног Министарства пољопривреде у 2011, 2012. и 2013. години, за суфинансирање пољопривредних извозника шљиве и краставца из ФБиХ, те за капитална улагања и инвестиције у пољопривреди на истом подручју.

Они су условљавањем пољопривредника који су им исплаћивали половину уплаћених подстицаја, прибавили имовинску корист од 760.000 КМ, те су покушавали да услове пољопривреднике и за већи износ новца на шта појединци нису пристали, саопштено је из Тужилаштва Тузланског кантона.

У наредби о спровођењу истраге наведено је да је Лијановић, као организатор удружења и ресорни министар, а са те позиције задужен и за потписивање свих рјешења о исплатама подстицаја, учествовао у свим радњама условљавања пољопривредника, док су Чамџић, Ајановић и Шерифовић учествовали у појединим радњама за које су осумњичени.

Они су осумњичени да су у удружењу које је организовао Лијановић починили кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са продуженим кривичним дјелом злоупотреба положаја и овлашћења.

Против лица, чији су иницијали А.П. из Оџака, Тужилаштво је наредило истрагу због сумње за један покушај условљавања пољопривредника. Ово лице је након испитивања пуштено на слободу, јер нису постојали законски разлози за предлагање притвора.

Тужилаштво Тузланског кантона је у сарадњи са припадницима Федералне управе полиције, са којима је претходну годину водило истрагу у овом предмету, извршило претресе на већем броју локација, када су осумњичени и ухапшени.

Осумњичени су јуче предати у надлежност Тужилаштва, гдје су испитани, а донесена је наредба о провођењу истраге.