latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора се припрема за долазак избјеглица

Талас највеће избјегличке кризе од Другог свјетског рата ових дана могао би да захвати и Црну Гору, гдје су надлежне службе у приправности.
Избјеглице по доласку у Грчку - Фото: AP
Избјеглице по доласку у ГрчкуФото: AP

У близини полицијске карауле Кренза, на самој граници са Албанијом, већ је оспособљен дио путне инфраструктуре.

Према писању Дневних новина, припрема се шаторски камп гдје би биле смјештене прве избјеглице из Сирије, Авганистана, Ирака, Либије, Еритрије, Пакистана, Сомалије и других земаља.

На двадесетак километара од Подгорице, у близини граничног прелаза Божај, протеклих дана је рашчишћен запуштени асфалтни пут који води до простране равнице гдје ће, у случају потребе, бити постављени шатори и контејнери за прихват избјеглица.

Постављени су и бројни високи стубови са рефлекторима, а наредних дана биће уређен и дио пута, како би аутобуси са избјеглицама и камиони са храном и другим потрепштинама несметано могли да стигну до одредишта.

Лист наводи да ће бити адаптиран и запуштени објекат на локалитету Крензе који би се користио у службене сврхе, а процењује се да би на овој локацији црногорске власти могле привремено да обезбиједе уточиште за око 2.000 особа.

Министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић потврдила је да је све спремно за прихват избјеглица.

- Хиљаду шатора, двадесетак аутопревозника и 600 људи спремно је да прихвати и евидентира избеглице, те их транспортује до границе са Хрватском, како би наставили пут у Западну Европу. Битно је да знамо ко све улази у земљу, али и то да избјеглице буду дочекане и испраћене хумано - навела је Ковачевић.

Према њеним ријечима, за седам-осам сати може да се организује камп у којем ће се водити евиденција и регистрација, пружати здравствена заштита, а биће ријешена и питања попут тоалета и комуналног отпада.

Директор Управе за избјеглице и азиланте Жељко Шофранац претходно је навео да од почетка избјегличке кризе Влада пажљиво прати ситуацију, како би били спремни за могући трансфер избјеглица преко Црне Горе.