latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:55 | Аутор: Index.hr

Процурио извјештај о исламистима из Њемачке

Њемачке сигурносне службе добро прате и анализирају случајеве у којима људи из Њемачке одлазе у Сирију и Ирак и придружују се Исламској држави.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

Кроз њихове руке је прошло 670 случајева, особа које су до јуна ове године отишле како би се придружиле милитантима, пише Дојче веле.

Службено, резултати анализе нису доступни, али су их се домогле њемачке ТВ станице NDR и WDR и дневни лист Зидојче цајтунг. Дошли су до главних 11 страница извјештаја и објавили податке пре него су они службено изашли.

Половина људи које су напустиле Њемачку и отишле у рат прикључила се ИД. Већином су то мушкарци, иако је међу њима и 21 одсто жена. Прије него што су се одлучили за пут у Сирију, већина исламиста живјела је у већим њемачким градовима. Њихова просјечна старост је 25,9 година.

Застрашујући податак говори како се у 80 случајева ради од врло младим људима, старима од 15 до 18 година.

Њих 409 рођено је у Њемачкој, 399 њих има њемачко, док 160 особа има двојно држављанство. Трећина особа већ су родитељи. Број оних који су промијенили вјеру прије одласка је 114, а то су већином урадили прије 22. године старости.

Доста је велики проценат оних који су добро образовани. У 80 одсто случајева ради су о студентима који су ишли на факултет, али већина није дипломирала. 82 одсто њих има завршену средњу школу, док је 63 одсто младих за Сирију отпутовало право из школе.

Половина особа је већ имала полицијски досије, најчешће због увреда, крађа, дроге и сексуалних преступа.

Велику улогу у радикализацији има интернет, а то се показало у 30 одсто случајева. У 37 одсто случајева с тим су имале везе пријатељства, а контакти у џамијама 33 одсто.

Од 670 случајева обухваћених истрагом, 234 џихадиста су се вратила у Њемачку, а 23 су већ завршила у затвору.

Сигурносне агенције се надају да ће податке искористити као основу за заједничку стратегију за превенцију исламске радикализације, као додатни напор у активностима и иницијативама које је држава већ предузела у том смјеру. Власти, под одређеним условима, могу заплијенити пасаше осумњичених исламиста како би спријечиле њихов одлазак у терористичке кампове у Сирији.