latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:32 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Оптужница за пореску утају

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за пореску утају против Славице и Винка Солдо, обоје из Широког Бријега, који се терете да су током 2004. и 2005. године посредством предузећа "Пољо кућа" оштетили буџет БиХ за 609.000 КМ.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Према оптужници, Славица Солдо, као власник и одговорно лице, и Винко Солдо, као лице овлаштено за располагање новчаним средствима у наведеном предузећу, незаконито су пословали пропуштајући да воде пословне књиге у складу са законом.

Оптужени се терете да су од више правних лица - добављача вршили набавку разне робе, а затим је продавали за готовину, док су обрачун и уплату пореза на промет вршили за незнатан дио новца, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да су током 2004. године од више добављача набавили робу избјегавајући платити порез на промет, као и да су увезли меркантилну пшеницу и пшеничне мекиње на шта такође нису платили порез на увоз, те су укупно избјегли плаћање пореза у износу од 321.409 КМ, док су током 2005. године избјегли плаћање пореза на промет укупно 287.732 КМ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.