latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:26 | Аутор: СРНА

Предмет "Незировић": Оптужница за ратне злочине над Србима у Посавини

Тужилаштво БиХ подигло је против Алмаза Незировића /56/ из Дервенте оптужницу, која га терети да је средином 1992. године починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте и Брода.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Незировићу се на терет ставља да је за вријеме рата у БиХ, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде ХВО, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, тако што је починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте и Брода, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Према наводима оптужнице, Незировић је од краја априла до краја маја 1992. године, у логорима Рабић и Силос поље у општини Дервента и логору у насељу Тулек, општина Брод, гдје су били незаконито затворени српски цивили са подручја Дервенте, сам или заједно са другим припадницима ХВО-а учествовао у мучењу и нечовјечном поступању, наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља жртава.

У оптужници се наводи да је Незировић у више наврата у својству стражара у логору мучио и на изразито понижавајући начин злостављао, те премлаћивао затворенике.

Незировић је злостављања вршио некада сам, а некада са другим припадницима ХВО-а, жртве злостављања били су затвореници српске националности из околине Дервенте. Ријеч је о неколико десетина цивила различите старости, који су незаконито затварани у логоре, а од нанесених повреда остале су им трајне посљедице по физичко и психичко здравље.

Оптужница терети Незировића да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Незировић је почетком јула из САД изручен БиХ и налази се у притвору.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.