latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:12 | Аутор: СРНА

Кошарац: Због нелогичности у приједлогу закона, могуће амандманско дјеловање

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, оцијенио је да у Приједлогу закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника, којег је утврдио Савјет министара БиХ, има нелогичности у дијелу који се односи на празнике православних вјерника.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

Коментаришући овај приједлог закона, према коме су као нерадни дани за православне вјернике одређени Божић, Свети Архиђакон Стефан, Духови, Велики петак и Васкрс, Кошарац је најавио могућност амандманског дјеловања с циљем измјене овог дијела закона.

"Свјестан сам чињенице да је Средоје Новић, министар цивилних послова у претходном сазиву Савјета министара БиХ, уз консултације са званичницима Српске православне цркве, предложио исте празнике као нерадне дане за православне вјернике. Дубоко поштујући ставове Српске православне цркве и цијенећи рад господина Новића, вјерујем да постоје озбиљни разлози због којих би овај дио Приједлога закона требало промијенити", рекао је Кошарац.

Он сматра да је погрешно Стефандан, који се обиљежава 9. јануара, проглашавати нерадним даном из вјерских разлога, поготово у тренутку када Република Српска пред Уставним судом БиХ аргументовано доказује да је ријеч о датуму који се слави као секуларни, односно државни празник.

"Тај датум се у Републици Српској прославља као Дан Републике, дан када је Република Српска институционално створена. За све нас из Републике Српске то је државни празник и нерадни дан, због чега 9. јануар није потребно уврштавати у Закон о вјерским празницима на нивоу БиХ. Ми у Републици Српској тог дана славимо рођендан Републике и тај дан је по том основу за нас, свакако, нерадни", објаснио је Кошарац.

Он је изразио чуђење због чињенице да су министри из СДС-а у Савјету министара БиХ, пристајући на овакав Приједлог закона, актуелизовали сврставање 9. јануара у категорију вјерских празника.

"СДС-ови посланици у прошлом мандату били су против овако предложеног закона, а сада га враћају у игру и то у тренутку када Бакир Изетбеговић покушава да оспори Дан Републике, настојећи тиме да поткопа државност Републике Српске. У најмању је руку чудно да Савјет министара БиХ утврђује овакав Приједлог закона истога дана када је у Уставном суду БиХ почела расправа о Изетбеговићевој представци. Увјерен сам да то није случајно", упозорио је Кошарац.

Он сматра да је православним вјерницима законом потребно омогућити да слободан дан узму како би прославили породичну крсну славу.

"Ако муслимани по овом закону имају могућност избора, такву могућност треба да имају и православни вјерници. То би требало да буде дан када обиљежавају своју крсну славу, без обзира на то о ком је вјерском празнику ријеч", каже Кошарац.

Према његовом мишљењу, у вјерске празнике би требало уврстити и Бадњи дан, када православни вјерници имају много обавеза како би се припремили за Божић.

"Увјерен сам да би за православне вјернике плаћени нерадни дани требало да буду Бадњи дан, Божић, Велики петак, Васкршњи понедјељак јер Васкрс увијек пада у недјељу, те вјерски празник по избору, односно дан када славе крсну славу. О овоме ћемо сигурно обавити расправу у Клубу посланика СНСД-а, али и шире консултације, укључујући и разговоре с представницима Српске православне цркве", закључио је Кошарац.