latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Г7 и партнери хуманитарним организацијама УН 1,8 милијарди долара

Земље Групе седам индустријски најразвијенијих држава заједно са још десет земаља Европе и Персијског залива договориле су да издвоје 1,8 милијарди долара хуманитарним организацијама УН за пружање помоћи избјеглим и расељеним лицима, пренијеле су агенције.
Гутереш и Штајнмајер (фото: Twitter/@GermanyUN) -
Гутереш и Штајнмајер (фото: Twitter/@GermanyUN)

АП наводи да су та средства намијењена за  помоћ и ублажавање патњи миграната и избјеглица у камповима у близини немирних области Блиског истока и првенствено ће  помоћи избјеглицама у камповима у Турској, Либану и Јордану.

"Договорили смо  да издвојимо 1,8 милијарди долара међународним хуманитарним организацијама УН, између осталог Канцеларији високог комесаријата УН за избјеглице и Свјетском програму за храну (WFP)", рекао је шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер на конференцији за новинаре послије министарског састанка замаља "седморке" и партнера у Њујорку.

Према његовим ријечима, Њемачка ће издвојити 100 милиона долара.

Штајнмајер је рекао да је сада број избјеглица највећи од завршетка Другог свјетског рата, а да је у глобалним размјерама за пружање помоћи само ове године потребно 20 милијарди долара, пренио је ТАСС.

У саопштењу послије сусрета наводи се да су осим Велике Британије, Њемачке, Италије, Канаде, САД, Француске и Јапана, састанку присуствовали и представници шефова дипломатије Аустрије, Кувајта, Холандије, Норвешке, Катара, Саудијске Арабије, Шведске, Швајцарске, Турске и Уједињених Арапских Емирата, као и висока представница ЕУ за спољне послове и безбједност Федерика Могерини.

Испред УН присутан је био генерални секретар Бан Ки Мун, као и челници четири агенције Свјетске организације, УНХЦР-а, WFP-а, Управе за координацију хуманитарних питања (OC HA) и Блискоисточне агенције за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA).

Учесници сусрета договорили су да појачају сарадњу за повећање ефикасности хуманитарних напора, и нагласили потребу рјешавања криза које људе приморавају да бјеже.

На конференцији за новинаре са Штајнмајером, високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш рекао је да сада избјеглице прихватају Турска, Либан, Јордан, Камерун и друге земље.

Прихватајући људе који су побјегли од сукоба и насиља, те земље су "стубови регионалне стабилности" и налазе се на "првој линији колективне безбједности", рекао је Гутереш, додајући да оне, међутим, не примају довољно помоћи и суочавају се са ограничењима при добијању помоћи од међународних финансијских организација.

Челник УНХЦР-а је, захваљујући земљама донаторима, рекао да су агенције УН финансијски уништене због повећаног терета изазваног блискоисточним конфликтима.