latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Специјалне снаге НАТО стигле у Кундуз

Специјалне снаге НАТО стигле су у Кундуз као подршка авганистанским војницима након што су талибани заузели тај стратешки важан град на сјеверу Авганистана, саопштила је Алијанса.
Авганистан: Талибански напад на Кундуз, 28.09.2015. - Фото: AP
Авганистан: Талибански напад на Кундуз, 28.09.2015.Фото: AP

"Специјалне снаге коалиције су на терену у Кундузу и савјетују своје авганистанске колеге", рекао је портпарол НАТО.

У Кундуз су стигле америчке, британске и њемачке снаге, пренијела је агенција АФП, позивајући се на неименоване западне војне изворе. Засад није познато колико је тачно НАТО војника у Кундузу.

НАТО је саопштио и да су америчке снаге у посљедњих 24 сата извеле три напада - један у предграђу Кундуза и два у близини градског аеродрома, који тренутно нападају талибани.

Снаге авганистанске владе кренуле су јуче у контраофанзиву ради враћања претходног дана изгубљене контроле над Кундузом.

Портпарол америчке и НАТО мисије у Авганистану, амерички пуковник Брајан Трајбус рекао је да је бомбардовање предузето да би се елиминисала пријетња каолиционим и авганистанским снагама.

Офанзива неколико стотина екстремиста радикалног покрета на тај град од близу 300.000 становника, на стратешкој раскрсници која повезује Авганистан и Пакистан, Кину и Средњу Азију, почела је 28. септембра. До вечери је заузето више од пола градске територије, а потом су талибани преузели и потпуну контролу.

Кундуз је један од највећих и најбогатијих градова Авганистана, а истоимена провинција једна од житница те земље.

То је прва урбана област коју су талибани заузели од инвазије коју су предводиле САД 2001. године и њиховог накнадног свргавања с власти, и најозбиљнији неуспјех владе предсједника Ашрафа Ганија од његовог доласка на власт прије годину дана.

У Кундузу се стиче неколико стратешки важних путева на граници провинције са Таџикистаном.