latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:49 | Аутор: РТС

Конвој руских бродова плови ка Сирији (ВИДЕО)

Након снимака руских војних авиона на аеродромима у Сирији које су објавили француски медији, још знакова да Москва појачава војно присуство у близини те земље.
Руски бродови - Фото: Screenshot
Руски бродовиФото: Screenshot

Кроз Босфор у Истанбулу прошао је конвој руских војних и транспортних бродова и упутио се према Средоземљу.

Посматрачи кажу да се промет руских војних бродова ка обали Сирије појачава још од августа.

Према информацијама из Истанбула, Русија гради нову поморску базу на средоземној обали Сирије како би помогла режим предсједника Башара ел Асада.

У овом конвоју, на палубама транспортних бродова примјећени су војни инжењерски камиони са обиљежјима проруских снага у Украјини.

Такозвана парада руских војних бродова почела је да, уз професионалне посматраче, привлачи и све више аматера из Истанбула.

"Наш хоби је да посматрамо бродове, а Руси нам сад пружају све више уживања. Цијеле прошле недјеље су кроз Босфор пролазили руски војни бродови, по два-три истовремено. Једни иду ка Сирији, други се враћају у Севастопољ по још опреме", каже посматрач војних бродова из Истанбула.

Америка је поздравила Путинову оцјену да је Сирији потребна нека врста политичке промјене.

Међутим, Бијела кућа упозорава Русију да ће, уколико и војно покуша да подржи Асадов режим, водити узалудну битку. Истовремено, Вашингтон потврђује да у овом тренутку не размишља да над Сиријом уведе зону забране летова.