latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:46 | Аутор: Агенције

Тајне службе: Застрашујући подаци о њемачким исламистима

Њемачке безбједносне службе добро прате и анализирају случајеве у којима људи из Њемачке одлазе у Сирију и Ирак и придружују се Исламској држави.
Антитерористичка рација у Берлину - Фото: AP
Антитерористичка рација у БерлинуФото: AP

Кроз њихове руке је прошло 670 случајева особа које су до јуна ове године придружиле исламистима, пише Дојче Веле.

Ови резултати анализе службено нису доступни, али су их се домогле њемачке ТВ станице НДР и WДР. Дошли су до главних 11 страница извјештаја те објавили податке прије него су они службено изашли.

Половина особа које су напустиле Њемачку и отишле у рат прикључила се ИД. Већином су то мушкарци, иако је међу њима и 21 одсто жена. Прије него што су се одлучили за пут у Сирију, већина исламиста живјела је у већим њемачким градовима. Њихова просјечна старост је 25,9 година.

Застрашујући податак говори како се у 80 случајева ради о веома младим људима, старима од 15 до 18 година.

409 новорегрутираних милитаната рођено је у Њемачкој, 399 њих има њемачко, док 160 особа има двојно држављанство. Трећина особа већ су родитељи. Број оних који су промијенили вјеру прије одласка је 114, а то су већином урадили прије 22. године старости.

Доста је велик постотак оних који су добро образовани. У 80 одсто случајева ријеч је о студентима, али већина није завршила студиј. 82 одсто њих има завршену средњу школу, док је 63 одсто за Сирију отпутовало из школских клупа.

Половина ових особа већ је имала полицијски досје, најчешће због увреда, крађа, дроге и слично.

Велику улогу у радикализацији има Интернет, у 37 одсто случајева с тим су имале везе пријатељства, а контакти у џамијама 33 одсто.

Од 670 случајева обухваћених истрагом, 234 џихадиста су се вратила у Њемачку, а 23 су већ завршила у затвору.
Безбједносне агенције се надају да ће ове податке искористити као основу за заједничку стратегију за превенцију исламске радикализације, као додатни напор у активностима које је држава већ предузела. Власти, под одређеним условима, могу да одузму пасоше осумњиченим исламистима како би спријечиле њихов одлазак у терористичке кампове у Сирији.