latinica  ћирилица
30/09/2015 |  08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама и Кастро у УН разговарали о сарадњи

Предсједници САД и Кубе о додатним корацима које би владе њихових земаља могле да начине да би продубиле сарадњу, саопштила је Бијела кућа.
Барак Обама и Раул Кастро разговарали су на маргинама Генералне скупштине УН - Фото: AP
Барак Обама и Раул Кастро разговарали су на маргинама Генералне скупштине УНФото: AP

То је први сусрет Обаме и Кастра, послије историјског састака одржаног у Панами у априлу, једа од ријетких послије поновног успостављања односа некада непријатељских земаља.

Обама је "поздравио напредак у успостављању дипломатских односа и нагласио да ће наставак реформи на Куби ојачати утицај законских измјена САД", пренео је Ројтерс.

Кастро је, у првом говору једног кубанског предсједника у УН од када се његов брат Фидел обратио на Миленијумском самиту 2000. године, јуче рекао да би нормални односи те земље са САД могли да буду успостављени само уколико Вашингтон оконча трговински ембарго према његовој земљи, врати војну базу Гвантанамо и прекине антикомунистичку пропаганду према Куби.

Обама је у говору у понедјељак рекао да је увјерен да ће Конгрес укинути ембарго, али његова администрација не намјерава да врати базу Гвантанамо, јер се труди да затвори спорни затвор у њој, пренио је Ројтерс.

Куба процјењује да је њена економија претрпјела штету од 121 милијарде долара због ембарга, који је уведен као контрамјера на национализацију америчке имовине на комунистичком острву.

Од обнове дипломатских односа са Кубом у јулу, администрација предсједника Барака Обаме подржала је укидање ембарга, али одлука лежи на Конгресу, гдје се републиканска већина противи том потезу.

О новом нацрту резолуције, у којој се осуђује ембарго против Кубе, Генерална скупштина УН требало би да расправља на сједници наредног мјесеца.