latinica  ћирилица
30/09/2015 |  08:40 | Аутор: СРНА

Састанак на највишем нивоу Србије, БиХ и Турске?

Министри иностраних послова Србије, БиХ и Турске Ивица Дачић, Игор Црнадак и Феридун Хади Синирлиоглу разматрали су током сусрета у Њујорку могућност одржавања трилатералног састанка представника ових земаља на највишем нивоу.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Министри су поздравили одржавање првог састанка Трилатералног трговинског комитета Србије, БиХ и Турске у Анкари, 17. и 18. августа, као и предстојећи трилатерални Пословни форум у Сарајеву, који је најављен за 20. октобар.

Дачић је указао да је један од циљева овог трилатералног формата регионална стабилност и да у том смислу Влада Србије жели и одржава добре односе са БиХ.

Он је указао да би три стране требало да траже заједничке интересе, са посебним акцентом на сарадњу у области економије и дефинисања пројеката од регионалног значаја /инфраструктурни, као и пројекти из области одбране, пољопривреде и туризма/.

Министри су разговарали и о другим актуелним темама, као што је борба против тероризма и питање миграната, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић се састао јуче и са министром иностраних послова Фиџија Рату Иноке Кубуаболом, којег је замолио за разумијевање става Србије када је ријеч о захтјеву самопроглашеног Косова за пријем у Унеско, иако је Фиџи признао једнострано проглашену независност прије двије године.

На састанку је обострано изражена жеља за унапређењем билатералних односа кроз јачање политичког дијалога.

Упућен је позив за посјету српског шефа дипломатије Фиџију.