latinica  ћирилица
29/09/2015 |  21:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Чуркин у УН: Представницима Косова овдје није мјесто

Изасланик Русије у УН Виталиј Чуркин, жалио се на присуство представника Косова на скупу о борби против тероризма, који су организовале САД.

Он је рекао да је зграда УН "под командом" предсједника САД Барака Обаме.

"Они (косовски званичници) сједе у сали заједно с представницима чланица УН. То, наравно, није у реду. Одржати такав састанак према премисама УН, значи да они не поштују Уједињене нације. То је против правила УН", поручио је Чуркин.

Он је оцијенио и да су Американци, тиме што су позвали представнике Косова на састанак, показали да је све у згради УН под командом Барака Обаме, пренио је Ројтерс.

Обамин самит у сједишту УН, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, био је усмјерен на борбу коалиције предвођене САД против Исламске државе, проблему прикључивања страних бораца екстремистима и борбу против милитаната широм свијета.

На скуп су били позвани представници више од 100 земаља, укључујући Русију.

Иако су представници Русије учествовали, Чуркин је јасно показао да није потпуно задовољан овим догађајем, рекавши да он "озбиљно подрива напоре УН у том правцу" и да "УН имају сопствену стратегију у борби против тероризма".

Британска агенција подсjетила је да Русија упорно поручује да су ваздушни напади САД и других држава у Сирији нелегални, јер за то немају овлашћење Савjета безбjедности УН и власти у Дамаску.