latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:33 | Аутор: Index.hr

Нијемци о Динаму: Мито, корупција и утаја пореза

"Браћа Мамић владају Динамом", наслов је текста њемачког портала Т-онлајн.де, који својим читаоцима објашњава против кога то Бајерн игра вечерас у Лиги шампиона.

У уводу текста, аутор пише како је добра ствар што на Динамовим утакмицама више нема "хулигана и радикалних навијача окупљених под именом Бед Блу Бојси, али управо ти "зли" Бојси само су симптом тешке болести хрватског фудбала".

А кад аутор пише о "болести хрватског фудбала", онда, прије свега, мисли на дјеловање браће Мамић.

"Браћа Мамић оптужени су за проневјеру, утају потеза, подмићивање. Здравко Мамић је говорио како је то лаж и политичка завјера и да ће он и његов брат доказати невиност. Међутим, чини се да је Динамо само врх леденог бријега", пише Т-онлајн.

Тај портал наводи да је Динамо оштећен за више од 15 милиона евра, а да су Мамићи, према полицијској истрази, утајили и више од 1,6 милиона евра пореза.

"Није ни чудо да Бојси вичу Мамићима да су лопови и да због тога бојкотују утакмице. У Минхен долази око 5 хиљада навијача и сви ће опет поставити питање: Гдје је отишао новац? Динамо је у посљедњих 10 година зарадио 150 милиона евра на трансферима играча, попут Луке Модрића и Марија Манџукића".

Такође, њемачки медији пишу да је Здравко Мамић прави господар хрватског фудбала, као и да је предсједник ХФС Давор Шукер само обична марионета.

"Кад је почетком септембра Шукер смијенио Нику Ковача, многи су одмах посумњали да се Здравко Мамић бацио на посао. Ковачев насљедник постао је Анте Чачић, прилично непознат тренер, за кога се сматра да је Мамићев човјек. Хрватски навијачи су одмах реаговали, јер Мамић од њихове светиње прави приватни тим", закључује Т-онлајн.де.

Тиражни Билд јутрос на насловној страни представља Динамо као клуб скандала. Наводе да их након Олимпијакоса и сусрета с контроверзним газдом Евангелосом Маринакисом, осумњиченим за намјештање утакмица, чека клуб чији челници такође имају правосудну омчу око врата. Подсјећају на истрагу УСКОК-а, оптужбе за превару и утају пореза, те чувени "рикверц" који хрватски репрезентативци током каријере враћају свом фудбалском оцу Здравку Мамићу. Билд пише и о проблему који Динамо годинама има с навијачима и истиче да истрагу правосудних органа, Мамићи оцјењују као политички обрачун.

Зоран Мамић је у Њемачкој изјавио да нема разлога за бригу, "јер он и његов брат нису кршили закон".