latinica  ћирилица
29/09/2015 |  07:01 | Аутор: Независне

Цвијановић: Опозиција блокира Реформску агенду

Иако је Влада Републике Српске прва усвојила Реформску агенду, због отпора на нивоу БиХ могуће је да дође до њеног одвојеног конципирања за различите нивое БиХ ако се та пракса настави, изјавила је "Независним" премијерка Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

"Иако Реформска агенда садржи и обавезу да ниједан ниво власти неће блокирати њено спровођење, знали смо да ће представници опозиције РС то чинити на нивоу БиХ, гдје су на власти, и блокирати сваки договор два ентитета, који и носе терет за спровођење реформи. Због тога је став РС од почетка био да нема потребе за јединственим текстом агенде, да не треба сви нивои власти да је усвајају", истакла је она.

Подсјетила је да је Влада већ одавно почела да спроводи одређене реформске потезе дефинисане Економском политиком и то пуно прије било којег нивоа власти у БиХ, те да је показала спремност за економске и социјалне реформе, али уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ.

"Пошто смо сигурни да ће се на исти начин ове партије понашати и онда кад на дневни ред дођу и друге тачке предвиђене Реформском агендом, Влада РС је спремна на разговоре са представницима ЕУ и другим међународним организацијама о редефинисању Реформске агенде јер је очигледно да нису сви спремни да спроведу оно што су усвојили", истакла је она.

Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ, рекао је да су ову агенду усвојила сва три нивоа власти те да су је подржале и све политичке партије у БиХ.

"Вријеме је да се политичке разлике ставе по страни и да се почне радити за опште добро свих у БиХ. Вријеме је да сви покажу храброст и одлучност јер нико неће бити импресиониран политичким препуцавањима", рекао је он.

Додао је да ЕУ сматра да ће спровођење агенде значити почетак опоравка земље, подсјетивши да су ЕУ и међународне финансијске институције обећале милијарду евра у наредне три године као директну подршку спровођењу реформи, уз додатне пола милијарде за инвестиције.

"Тај новац ће охрабрити више приватних инвеститора и побољшати укупну економију, што ће довести до више запошљавања. БиХ се налази на раскрсници, чији један крак води ка чланству у ЕУ", рекао је он, додавши да су министри спољних послова ЕУ обећали да ће мјерљив резултат спровођења агенде довести до прихватања апликације за чланство у ЕУ.